top of page
Writer's picturePatrick Littorin

Vi lever allt längre, är friskare än någonsin – men blir alltmer korkade.

I den mycket uppmärksammade boken ”Factfullness” skriver författarna att allt blivit bättre. Vi lever längre, är friskare och lever i en trygg värld utan så många mord och krig. Tvärt emot intrycket när man läser dagens tidningar. Men på en punkt blir det inte bättre. Vi verkar bli alltmer korkade. Åtminstone i västvärlden. Varför är det så?


I över 100 år har människans genomsnittliga IQ, mätt genom traditionella intelligenstest, blivit allt smartare. Åtminstone klarar vi IQ-testen allt bättre. Vi har ökat den genomsnittliga IQ-poängen med 30 poäng de senaste 100 åren. Eftersom vi blivit smartare har man också tvingats göra intelligenstesten svårare. En person som idag får 100 poäng på ett IQ-test, skulle för 100 år sedan få 130 poäng och vara bland de absolut smartaste. På samma sätt skulle den som i början av 1900-talet fick 100 poäng idag få 70 poäng och betraktas som obegåvad.


Troligen beror utvecklingen på att vi människor har blivit vana vid komplex problemlösning. Vi är mer tränade i abstrakt tänkande, så som det mäts i traditionella intelligenstest. Dessutom tvingar oss dagens arbetsplatser att tänka alltmer logiskt och strukturerat. En del skolklasser har till och med infört programmering i utbildningarna.


Att varje generation fått högre IQ-poäng har blivit känt som ”Flynn-effekten”, efter framlidne professorn James Flynn. Men i slutet av sitt liv blev han själv alltmer orolig. Sedan slutet av 1990-talet har ökningen mattats av. För varje år som går får vi i västvärlden numera allt lägre poäng i traditionella intelligenstest.


Forskarna är oense om varför. Kanske kan det bero på att skolan är mindre kravfull och inte lika krävande som förr. Kanske beror det på att vi inte läser lika mycket eller låter AI och ChatGPT skriva texter åt oss. I stället för att räkna låter vi miniräknaren göra jobbet. Den digitala tekniken gör att vi använder våra hjärnor allt mindre och ”intellektuell slapphet” verkar sprida sig allt mer. Även rent kunskapsmässigt är forskarna överens om att kunskapsnivån bland universitetsstudenter har sjunkit dramatiskt, med negativa konsekvenser för hela samhället.

 

Källor:

Svenska Dagbladet. Våra hjärnor blir latare -frågan är om de också blir dummare. 1 September 2024.

The Economist. Falling behind. July 13, 2024.

Factfullness. H., Rosling, O., Rosling & A., Rosling Rönnlund. Natur&Kultur, 2023. 

B., Bratsberg, O., Rogeberg.Flynn effect and its reversal are both environmentally caused. PNAS, June 2018.



10 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page